معرفی ربات هوش مصنوعی انسان نما سوفیا (Sophia)

به وبلاگ روبو خوش آمدید، امروز در این مقاله میخواهیم درباره یک ربات انسان نمای دیگر به اسم سوفیا (Sophia) صحبت کنیم و قابلیت ها و عملکرد آن را بررسی کنیم.

اگر به اخبار تازه و صفر تا صد هوش مصنوعی علاقه دارید، در وبلاگ روبو با ما همراه باشید.

ربات انسان نما
(Sophia)

در پست وبلاگ قبلی راجب جدید ترین ربات هوش مصنوعی ساخته شده توسط استارتاپ Figure با همکاری OpenAI صحبت کردیم. دیدیم که ربات Figure 01 میتواند اجسام را جابجا کند، درباره موضوعات مختلف صحبت کند و به خوبی محیط اطرافش را درک میکند.
برای دیدن پست قبلی درباره Figuer 01 و ویدئوی آن به ربات انسان نمای Figure 01 سر بزنید.

تا کنون ربات های انسان نمای متعددی در دنیا ساخته شده اند که برخی از آن ها سوفیا، جیا جیا، نادین، اپتیموس و ربات در حال ساخت آمکا می باشند.

در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی عملکرد ربات انسان نما سوفیا (Sophia) بپردازیم.
در ادامه مطلب همراهمان باشید. 

سوفیا، ربات هوش مصنوعی انسان نما

سوفیا یک ربات انسان نمای اجتماعی است که در تاریخ 14 فوریه سال 2016 فعال شد و توسط شرکت « هانسون رباتیک »، واقع در هنگ کنگ، طراحی و ساخته شد.

سوفیا اولین حضور عمومی خود را در مارس 2016 در ایالت آستین (پایتخت ایالت تگزاس در ایالت متحده) انجام داد.

این ربات به ظاهر و رفتار انسان مانندش معروف شد چرا که در سال 2016، نسبت به زمان خود، بسیار پیشرفته بود. سوفیا بار ها در رسانه های سراسر جهان دیده شده و با شرکت کردن در برخی از گفتگو های برجسته شهرت خاصی پیدا کرد؛ بطوری که شرکت هانسون رباتیک برای اون اکانت های جداگانه در حساب های کاربری ساخته است.

شرکت هانسون رباتیک گفته که چهره این ربات را با الهام از برخی چهره شخصیت های مشهور تاریخ، مثل آدری هیپورن (بازیگر آمریکایی)، ملکه نفرتیتی (ملکه مصر باستان) و آماندا هانسون (همسر طراح این ربات)، طراحی کرده است.

خالق سوفیا، دیوید هانسون (رهبر شرکت هانسون رباتیک) می باشد که سابقا یکی از تصویرگران شرکت انیمیشن و فیلم سازی دیزنی (Disney) بوده است و همین به او کمک کرد تا در مورد ربات ها به عنوان مجسمه های تعاملی چهار بعدی فکر کند. از طرفی شاید بتوان گفت هنر اصلی به کار رفته در خلق سوفیا تا حد زیادی هنر طراحی باشد.

دیوید هانسون در این باره می گوید :« من به دنبال درک مفهوم ماشین های نابغه هستم. من می خواهم بدانم که ماشین هایی با هوشی برتر از انسان، خلاقیت، خرد و شفقت چگونه خواهند بود.
به همین دلیل به دنبال تحقیقاتی در زمینه هوش مصنوعی، رباتیک، هنر، علوم شناختی، طراحی و تولید محصول رفتن تا با ادغام این علوم بتوانم رباتی انسان نما را خلق کنم تا رابطه جدیدی در بین انسان ها و ربات ها ایجاد کند. » 

سوفیا و خالقش، دیوید هانسون
سوفیا و خالقش، دیوید هانسون

هدف از خلق سوفیا چه بود ؟

هدف از خلق این ربات، خلق موجودی بود که بتواند به عنوان یک ربات یا  یک هوش مصنوعی بتواند دوست انسان ها باشد. از ویژگی های سوفیا می توان به اجتماعی بودن و شوخ طبع بودن او اشاره کرد. 

به طور کلی سوفیا دارای قدرت تکلم، استدلال، تفکر و احساس، انسان نمایی و انسان دوستی اوست. سوفیا خود را دوست انسان ها معرفی کرده و گفته که می خواهد بشریت را حفظ کند.

دیوید هانسون سوفیا را به گونه ای طراحی کرده که یک همراه خوبی برای سالمندان در خانه‌ های سالمندان یا کمک به جمعیت در رخداد های بزرگ یا پارک‌ ها باشد.

او گفته‌ که امیدوار است این ربات درنهایت بتواند به به اندازه کافی با انسان‌ های دیگر سر و کار داشته باشد تا مهارت‌های اجتماعی را به کسب کند.

همچنان دیوید هانسون اعلام کرد که سوفیا در نهایت برای خدمت در مراقبت‌ های بهداشتی، خدمات مشتری، درمان و آموزش مناسب می باشد.  

ربات انسان نماس سوفیا در ایونت های عمومی

سوفیا می تواند با شما صحبت کند و به سوال هایتان جواب دهد؛ حتی برای سوال های فلسفی هم جوابی برای گفتن دارد! او این توانایی را دارد که رفتار اجتماعی را تقلید کند و احساس عشق را در انسان القا کند.

و اما ویژگی دیگر او همانطور که گفتیم شوخ طبعی اوست که با نکات ریز و لطیفه ها و حس شوخ طبعی مخصوص به خودش بسیار دوست داشتنی به نظر می رسد.

مهم ترین چیزی که در مورد سوفیا وجود دارد و او را به ماهیت انسان ها نزدیک تر می کند، درک احساسات و عواطف است. سوفیا می تواند احساسات خود را بروز دهد و عواطف دیگران را درک کند و در هنگام صحبت با دیگران با حالات چهره اش و نحوه بیانش به خوبی می تواند احساس خود را بروز دهد.
و این همان مرز بین انسان و ربات هست!

طراحی چهره این ربات، مثل خطوط صورت و گونه های بزرگ و بینی استخوانی، چهره او را بسیار ظریف و شبیه انسان ها جلوه می دهد؛ هدف از این طراحی به گفته طراحان سوفیا این بوده که می خواستند یادآور آدری هیپورن (بازیگر آمریکایی) باشد.

در سال ۲۰۱۹، سوفیا توانایی کشیدن نقاشی، از جمله پرتره را به نمایش گذاشت. 
در تصویر زیر بعضی از پرتره هایی که کشیده است را مشاهده می کنید.

برخی از پرتره هایی که توسط سوفیا کشیده شده است

اولین رباتی که شهروند یک کشور است.

حدود یکسال و اندی بعد از فعال شدن این ربات توسط شرکت هانسون رباتیک، در اکتبر سال 2017، خبری از رسانه های مهم دنیا مخابره شد که برای برخی ترسناک و برای برخی هیجان انگیز و جالب بود.

در این خبر اعلام شد که سوفیا اولین رباتی است که اجازه و حق شهروندی کشور عربستان را دارد. و همین باعث شد اولین رباتی باشد که دارای ملیت می باشد. 

سوفیا

موقعیت اجتماعی سوفیا

سوفیا تا به حال توانسته به بیش از 20 کشور مسافرت کند، با افراد مشهور همانند کریستیانو رونالدو و ویل اسمیت ملاقات  داشته و در برنامه های تلویزیونی بسیاری حضور داشته است.

همچنین در نوامبر سال 2017 سوفیا به عنوان اولین قهرمان نوآوری برنامه توسعه سازمان ملل معرفی شد و اولین رباتی است که عنوانی از سوی سازمان ملل به او داده شده‌ است.

به نظر می رسد در آینده برنامه سوفیا این است که به عنوان سفیری از نوع ربات، به دور دنیا سفر کند و به معرفی خود و هم نوعانش بپردازد و پیام صلح و دوستی و بشر دوستی خود را به تمام انسان ها برساند.

سوفیا حدود ۹ خواهر و برادر انسان نما دارد که آنان هم توسط شرکت هانسون رباتیک طراحی و ساخته شده‌اند.

 نام خواهر و برادر های این ربات را در لیست زیر مشاهده می کنید:

1 . هنسون آلیس
2 . آلبرت انیشتین هوبو
3 . بی یی ان ای۴۸
4 . هان
5 . جولز
6 . پروفسور انیشتین
7 . فیلیپ کی دیک اندروید
8 . زنو
9 . جوی چاوس

در حدود سال‌های 2019 تا 2020، دیوید هانسون «سوفیای کوچک» را به نام همراهی انتشار نمود که می‌توانست به کودکان نحوه کدنویسی، از جمله پشتیبانی از پایتون، بلوکی و رزبری پای را آموزش دهد. 

ربات سوفیای کوچک
سوفیای کوچک (Little Sophia)

در قبل تر گفتیم که با افراد مشهور همچون رونالدو ملاقات داشته است و در این گفتگو دستاورد های رونالدو را نام برد و همچنین معنی اسم خود را به رونالدو توضیح داد.
(کلمه سوفیا ریشه ی یونانی دارد و به معنای دانش، فرد دانا و خردمند است.)

در ادامه ویدئوی صحبت این ربات با کریستیانو رونالدو را مشاهده می کنید.

سوفیا در برنامه ها و ایونت های دیگری از جمله CBS شصت دقیقه با چارلی رز، صبح بخیر بریتانیا با پیرز مورگان، و رسانه‌هایی همانند CNBC، فوربز (Forbes)، نیویورک تایمز (New York Times)، وال استریت ژورنال (The Wall Street Journal(، گاردین (The Guardian)، و برنامه امشب (The Tonight Show) با بازی جیمی فلن ظاهر شده‌است. 

در ادامه ویدئو حضور این ربات در برنامه جیمی فلن را قرار داده ایم.
در این قسمت از برنامه جیمی فلن که نام آن Showbotics (برنامه ای که در آن عده ای از مهندسان دعوت شده تا ربات هایی که ساخته اند را معرفی کنند) می باشد، دیوید هانسون سوفیا را همراه خود برای معرفی به این برنامه می برد. در این برنامه به خوبی مهارت اجتماعی و شوخ طبعی و باهوش بودن خود را به نمایش می گذارد و شاهد لطیفه های بامزه او هستیم.

برای استفاده از امکانات هوش مصنوعی ChatGPT 4 میتوانید از روبو، هوش مصنوعی فارسی، به راحتی استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *